Home / admin (page 4)

admin

Seorang guru yang juga merupakan - Perunding Imej Profesional Bertauliah - Certified NLP Practitioner - Certified Trainer HRDF (Kementerian Pembangunan Sumber Manusia) - Moslema Fashion Stylish

SK TG. ARU I -30 NOVEMBER 2014

Bersama dengan murid-murid Darjah 6 SK. Tg. Aru, Kota Kinabalu yang baru habis peperiksaan UPSR mengingatkan zaman sekolah rendah kita. Ketika itu, ada yang sudah tahu matlamat dan hala tujunya selepas Sekolah Rendah dan ada juga yang masih termangu dengan nasib dirinya selepas keputusan UPSR diumumkan. Tidak kurang juga, pasti …

Read More »

5 PANDUAN BEG TANGAN ELEGAN & BERKARISMA

Beg tangan atau handbag adalah merupakan salah satu aksesori wanita. Ianya bukan sahaja tempat untuk meletakkan barang-barang seperti buku,  handphone, power bank, alat mekap dan sebagainya tetapi sebagai penambah seri terutama kepada wanita bekerjaya supaya kelihatan elegan dan berkarisma. Namun begitu, ada beberapa panduan yang perlu diikuti agar pilihan beg …

Read More »

KESEDIHAN & KEGEMBIRAAN ADALAH UJIAN

Perkongsian pendek daripada Puan Fadilah Lee Mungkin ada sahabat-sahabat kita ketika ini sedang gembira mungkin ada juga yang sedang berduka. Apapun mari kita sama-sama hayati kehidupan ini bahawa kesenangan dan kegembiraan atau kesedihan itu semuanya datang daripada Allah SWT untuk mereka yang mahu berfikir. وَنَبْلُوكُمْ بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةً وَإِلَيْنَا تُرْجَعُونَ “Kami …

Read More »

HADIAH HARI GURU

Cikgu Asmadi Samad berkongsi… Hadiah hari guru ============ Semalam sewaktu di dalam kelas, seorang murid mendekati saya. Dia lalu bertanyakan soalan. “ Cikgu..Cikgu nak hadiah apa? “ “ Sempena apa ni?” soal saya meskipun sudah boleh mengagak. “ Hari guru,” jawabnya. “Tak payahlah berhadiah-hadiah. Kamu belajar betul-betul tak main-main kat …

Read More »

PANTANG LARANG BERPINDAH KE SEKOLAH BARU

Pengalaman berpindah ke sekolah baru pasti memberi banyak pengalaman kepada mereka yang pernah berhijrah sama ada mengikut pasangan mahupun nak dekat mak ayah di kampung. Belum lagi cerita berpindah disebabkan naik pangkat. Rasanya berpindah kerana kenaikan pangkat tiada masalah sebab jadi bos, boleh mengarah-arah. Isunya apabila berpindah dengan gred yang …

Read More »

TRIP HO CHI MINH CITY PART 1

Pada  bulan Dec 2016 yang lepas, saya telah menyertai trip senior sekolah menengah dahulu ke Ho Chi Minh City yang terletak di Selatan Vietnam. Sebenarnya, negara ini tak pernah tersenarai tempat untuk dikembara pun. Semuanya tanpa sengaja. Kebetulan ada kekosongan saya pun join. Walaupun trip rombongan ini adalah pakej pelancongan …

Read More »

BOLEH KE KAMI BELAJAR MORAL?

Pernah satu hari saya nak gabungkan pelajar-pelajar dari kelas PAI dan Moral sebab saya akan keluar berkursus. Tiba-tiba salah seorang pelajar PAI bertanya, “Boleh ke kami masuk kelas moral?” Terkedu saya sebentar nak menjawab soalan pelajar tadi. Nak kata soalan KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi) tak juga. “Eh…kenapa pula tak …

Read More »

CIRI-CIRI BAJU KURUNG PROFESIONAL

YM Tan Sri Dato’ Dr. Zeti Akhtar Aziz adalah antara contoh tokoh wanita yang boleh dijadikan “role model” dalam berpenampilan korporat walaupun sentiasa menggayakan baju kebangsaan kita iaitu baju kurung. CS sungguh terinspirasi dengan penampilan beliau. “Simple but still elegant”. Cikgu juga boleh berpenampilan sedemikian sebenarnya, asalkan memenuhi ciri-ciri baju kurung profesional seperti …

Read More »

JODOH DI BULAN RAMADHAN

Seorang pelajar bertanya, benarkah jika terjumpa jejaka dibulan puasa adakah itu jodoh kita? “Kenapa?”, tanya saya untuk kepastian. “Sebab bulan puasa kan tiada syaitan.” Katanya sambil tersenyum simpul malu. “Syaitan tidak ada tetapi hawa nafsu kita masih ada. Betul kan?.” Jawab saya ringkas. Sengih malu pelajar itu mendengar jawapan ini. …

Read More »

IMEJ SEORANG GURU

Guru ibarat seorang selebriti atau model untuk pelajar-pelajarnya. Kalau tak percaya, cuba sesekali anda pakai pakaian yang lain sikit daripada hari biasa. Confirm pelajar-pelajar akan puji. Siap Tanya beli kat mana terutama pelajar-pelajar perempuan. Kalau boleh, dia nak suruh kita buat tutorial shawl kat dalam kelas. Pelajar lelaki pula selalunya …

Read More »